Το Πορφυρό Νησί

Προβολή όλων

Το Πορφυρό Νησί

(ή μια πολιτική αλληγορία, αλλά μην το πείτε στον πατερούλη Στάλιν)

του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης – Θέατρο Άλφα.Ιδέα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 στις 21:15

και κάθε Πέμπτη για 10 παραστάσεις

Το Θέατρο Άλφα.Ιδέα σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, παρουσιάζουν το αριστούργημα του κορυφαίου ρώσου δραματουργού Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Το Πορφυρό Νησί», σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, για 10 παραστάσεις στην Αθήνα (θέατρο Άλφα.Ιδέα) και 10 στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο Νομό Κοζάνης.
Το Πορφυρό Νησί, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, σε νέα δική της μετάφραση, αναλαμβάνει να μας συστήσει η Μαρία Βαρδάκα με έναν δεκαμελή θίασο. Πρόκειται για μια πολιτική αλληγορία με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, με πολύ χιούμορ και καταιγιστική δράση, η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο Άλφα. Ιδέα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη.
Το έργο
Ο θίασος του Γκενάντι Παμφίλοβιτς ετοιμάζεται να ανεβάσει το έργο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου συγγραφέα: η προετοιμασία της παράστασης γίνεται μπροστά στα μάτια μας και έτσι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της «κουζίνας» του θεάτρου με τις απροκάλυπτες, γαργαλιστικές ίντριγκες των ηθοποιών, τη ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών και τον πανικό των παρασκηνίων. Όταν όλα είναι πια έτοιμα, οι ηθοποιοί του Γκενάντι Παμφίλοβιτς θα μας αφηγηθούν μια αλληγορική ιστορία για τα παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των λαών. Αυτό που καταγγέλλει ο Μπουλγκάκοφ μέσα από την τρανταχτά κωμική αλληγορία του Πορφυρού Νησιού, φαντάζει σαν μια αέναη επανάληψη της ιστορίας των λαών και αναπόφευκτα μας φέρνει στο νου την κατάσταση της δικής μας χώρας, του δικού μας λαού, που η τρέχουσα συνθήκη της οικονομικοκοινωνικής κρίσης έβγαλε τόσο δυναμικά στο προσκήνιο. Κι ενώ παρακολουθούμε έναν ρωσικό θίασο του 1928 να ανεβάζει ένα παραμύθι για ένα φανταστικό νησί που κατοικείται από ιθαγενείς, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε τα πάθη και τις αγωνίες όλων των θιάσων παγκοσμίως, τη μοίρα όλων των λαών παγκοσμίως και την αέναη πάλη της τέχνης ενάντια στη λογοκρισία και ενάντια στη χρήση της για σκοπούς εντελώς αντιφατικούς με την ίδια την τέχνη, η οποία είναι ο ορισμός της απόλυτης ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα / Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης / Μουσική επιμέλεια: Βάλια Σεβροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Λιόντου / Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Σαρρή / Videο: Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου / Παραγωγή: Κ2L Άλφα.Ιδέα Ε.Ε.

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Εύα Βάρσου, Δημήτρης Κακαβούλας, Χρήστος Καπενής, Σίφης Μηλιαράκης, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπούγος, Ευθύμιος Ξυπολιτάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Σκούρτας,  Γιάννης Φιλίππου.

 

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (Άνεργοι, φοιτητές, Α.με.α.)

Προπώληση: 8 ευρώ στο ταμείο το θεάτρου τηλ. 2105238742 και στο viva.gr

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΟΥΣΚΙΝ