ΣΑΙΞΠΗΡ για 2 από Αθήνα ως Νέα Υόρκη

Προβολή όλων

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ

Δύο ομάδες, δύο χώρες, δύο έργα του Σαίξπηρ για δύο άτομα,
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια συνάντηση για ένα θέατρο
ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό.

 

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου το θέατρο Άλφα.Ιδέα εγκαινιάζει την πρώτη του διεθνή συνεργασία παρουσιάζοντας σε ένα διπλό project τις παραστάσεις “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” της Colleen Sullivan από την Νέα Υόρκη και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” της ομάδας Ιδέα από την Αθήνα.

Και τα δύο έργα παίζονται από δύο μόνο ηθοποιούς, με δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πως αντιμετωπίζουν ένα έργο του Shakespeare δυο ομάδες που τις χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά τις ενώνει η ανάγκη για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό θέατρο. Πώς μεταφέρεται στην πλάτη δυο μόνο ηθοποιών ένα ολόκληρο έργο. Πώς υποδέχονται οι δυο ηθοποιοί το βάρος των δύο κεντρικών ρόλων και πώς όλους τους υπόλοιπους ρόλους. Τί σημαίνει εν τέλει ο αριθμός 2 για τη σκηνή και τί για τι ζωή.

Μετά τις δύο παραστάσεις της Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Επίσης θα υπάρξει ένα κοινό σεμινάριο των δύο ομάδων η ημερομηνία του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα.

Θα υπάρξει μειωμένο εισιτήριο για θεατές που επιθυμούν να δουν και τις δύο παραστάσεις.

Παραστάσεις

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ στις 19:00
ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2 ΣΤΙΣ στις 21:00

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2 στις 19:00
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ  στις 21:00

Η ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ ΜΑΣ/ Εικονικά και πραγματικά “δωμάτια»

Η δημιουργία του  «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» γεννήθηκε από την επιθυμία των τριών μας να είμαστε μαζί, να δημιουργήσουμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί και -ελπίζουμε- να δημιουργήσουμε μαγεία μαζί. Ανακαλύψαμε ότι τελικά αυτό που μετράει περισσότερο στη δημιουργική διαδικασία (και στη ζωή) είναι ποιος είναι στο δωμάτιο μαζί σας. Αυτό είναι το παν. “Δωμάτιό» μας για τους πρώτους 9 μήνες της δημιουργίας, όταν εμείς οι τρεις βρισκόμασταν σε διαφορετικούς τόπους, ήταν το Skype.

Σε αυτό το εικονικό δωμάτιο κάναμε σημαντικές ανακαλύψεις, ζήσαμε υπέροχες στιγμές και βιώσαμε εκπλήξεις.

Παρά τις εικονικές συνθήκες νιώσαμε βαθειά οικειότητα και ευθραυστότητα  και συναντήσαμε αλήθεια και ειλικρίνεια. Μόλις βρεθήκαμε από κοντά απλώς επεκτείναμε αυτή τη μνήμη της οικειότητας και της αλήθειας σε μια σωματική εξερεύνηση του έργου και των χαρακτήρων, με στόχο να αφαιρέσουμε από το έργο ο,τιδήποτε δεν αποκάλυπτε την όμορφη, την πρωτογενή, την εύθραυστη, την συχνά απογοητευτική πολυπλοκότητα της αγάπης και των ανθρώπινων σχέσεων.

Αυτό ελπίζουμε να μοιραστούμε  με το κοινό μας στο πραγματικό “δωμάτιο” του θεάτρου: έναν κοινό τόπο συνάντησης που ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει στο θέαμα κάτι δικό του, κάτι οικείο και ευάλωτο, κάτι βαθιά προσωπικό, αλλά και καθολικό εφόσον εμείς το μοιαραζόμαστε ολόψυχα με το κοινό.

η Ομάδα του ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

O TΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩ/   Μια μη-εγωκεντρική προσέγγιση

 Ως σκηνοθέτης, είμαι αφοσιωμένη στο να ενσωματώνω στη δουλειά μου στοιχεία όπως περιέργεια, ευαισθησία, ενσυναίσθηση, σεβασμό και συνεργατικό κλίμα με τους ηθοποιούς μου. Έχω ανάγκη να βρίσκω την έμπνευση από κοινού με τους ηθοποιούς μου, από την ενέργεια που προκύπτει μέσα στο χώρο πρόβας καθώς και από τα παραγωγικά αδιέξοδα από τα οποία ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει.

Αυτό που έχω ανακάλυψα πρόσφατα, και είναι μια διαπίστωση ταυτόχρονα απλή και επαναστατική, είναι ότι γινόμαστε καλύτεροι καλλιτέχνες του θεάτρου, όταν μαθαίνουμε πώς να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα” μου έδειξε ξεκάθαρα αυτό το δρόμο,την ανάγκη συνέργειας και συναδέλφωσης. Αυτό είναι πλέον το σημείο αφετηρίας μου σε όλες τις πρόβες. Μαθαίνουμε πώς να δουλεύουμε πραγματικά μαζί ως σύνολο. Πώς να αναλαμβάνουμε ο ένας τη φροντίδα του άλλου, μέσα και έξω από το χώρο πρόβας. Πώς να βλέπουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και να λέμε την αλήθεια. Πώς να ακούμε. Πώς να είμαστε σε όλα  μαζί. Αυτό το γενναιόδωρο πνεύμα δημιουργίας και της έρευνας, αυτή η εστίαση σε μια μη εγωκεντρική προσέγγιση, αυτό το ομαδικό πνεύμα, ελπίζω γίνεται αισθητή από το ακροατήριο όταν μοιραζόμαστε τελικά το έργο μας μαζί του. Η περιπλανώμενη ζωή μου ως καλλιτέχνης και δάσκαλος είναι μια ατέρμονη αναζήτηση, μια ανάγκη να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τους ανθρώπους, να εφευρίσκω τρόπους να τους φέρνω σε βαθειά επαφή, να τους βοηθώ να ανακαλύψουν τον αυθεντικό εαυτό τους και να εκπλήσσονται, καθώς και να λένε με ειλικρινεια μια ιστορία, επιστρέφοντας πάντα στην απλότητα.

Colleen Sullivan

 

 Λίγα λόγια για το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»

Πρόκειται για μια ιστορία για την ευθραυστότητα του έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τι συμβαίνει όταν είστε απελπιστικά, επικίνδυνα προσκολλημένοι σε κάποιο άλλο πρόσωπο; Τι χρειάζεται για να σταθούμε δίπλα του; Τι χρειάζεται για φύγουμε μακριά του; Πώς συμβιβάζεται να είσαι με κάποιον που είναι τόσο διαφορετικός από αυτό που προσδοκάς; Μια παραγωγή με δύο ηθοποιούς στη σκηνή οι οποίοι ενσαρκώνουν 7 χαρακτήρες. Μια διασκευή-νέα ματιά που μετατρέπει μαγικά μια από τις πιο επικές τραγωδίες  του Σαίξπηρ σε μια εμπειρία αμεσότητας και αλήθειας, αγάπης και πίστης μέσα στην πολύπλοκη και απελπιστική ακαταστασία της.

Σκηνοθεσία Colleen Sullivan.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Luke Robbins , Ronald Prokeš.

Πρωτότυπη μουσική από τον Ronald Prokeš.

Πιάνο – Colleen Sullivan.

Φωτογραφίες: Cory Antiel.