...ένα μικρό μανιφέστο

 

Η ομάδα θεάτρου “Ιδέα” (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) ιδρύθηκε το 2012 με στόχο μια εντελώς νέα βίωση του θεατρικού φαινομένου.

Θέλουμε ως ομάδα να επαναφέρουμε το θέατρο σε μια λαϊκή βάση. Μας ενδιαφέρει ο κάθε θεατής ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, επαγγέλματος και ηλικίας να κατανοεί πλήρως την ιστορία που αφηγούμαστε και να μην αισθάνεται “αμύητος”. Δεν απευθυνόμαστε σε κοινό ειδημόνων και θεατρανθρώπων. Αντιθέτως επιθυμούμε οι πειραματισμοί μας πάνω στα θεατρικά κείμενα να διέπονται από κοινή λογική και ξεκάθαρα νοήματα, μηνύματα, σήματα.
Ταυτόχρονα έχουμε ως στόχο ο θεατής στις παραστάσεις μας να δονείται από τους συγκινησιακούς κραδασμούς που εκπέμπουμε με το λόγο, τη κίνηση και τη μουσική μας. Μας ενδιαφέρει η δημιουργία παραστάσεων που κρατούν σε εγρήγορση τη συναισθηματική νοημοσύνη του κοινού, παραστάσεις αισθητηριακών ξυπνημάτων και συγκινησιακών φορτίσεων, που μετακινούν το θεατή σε μια νέα, ανάγλυφη πραγματικότητα η οποία μέσω καθαρών μηνυμάτων και ισχυρών συναισθημάτων τον ξεπλένει από τη σκόνη της καθημερινότητας.

Αντιτιθέμεθα σε μια μεταμοντέρνα αισθητική που έχει επιβληθεί στα θεατρικά μας πράγματα και ορίζει τη θεατρική τέχνη ως μια ψυχρή εναλλαγή εικόνων και λέξεων χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και συγκίνησης.

Πιστεύουμε ότι η τέχνη του θεάτρου οφείλει να επικαλείται πιο ουσιαστικές, γεμάτες συναίσθημα και αλήθεια ανθρώπινες σχέσεις. Γι αυτό το λόγο τέτοια στοιχεία θέλουμε να εκπέμπουν οι παραστάσεις μας.
Είμαστε ονειροπόλοι και πιστεύουμε ότι στην virtual εποχή που ζούμε η θεατρική αίθουσα είναι ένα ολοζώντανο, θερμό, παλλόμενο και ανυπόταχτο κοινωνικό κύτταρο και ως τέτοιο οφείλει να συνωμοτεί υπέρ ενός καινούργιου κόσμου πιο φωτεινού και αλληλέγγυου.Είμαστε και οι τρεις συνδημιουργοί των έργων στα οποία παίζουμε. Λειτουργούμε ομαδικά στον τομέα της σκηνοθεσίας, της δραματουργίας αλλά και όλων των λεπτομερειών της αισθητικής γιατί από την πρώτη στιγμή που σμίξαμε αισθανθήκαμε σαν “μια ψυχη χωρισμένη στα τρία”.
Η τέχνη είναι ένας φάρος στην αδυσώπητη καταιγίδα που σε κάθε στριφογύρισμα του ξερνάει ήθος, ανθρωπιά, θάρρος και δύναμη ώσπου να' ρθει η λιακάδα. Η τέχνη οφείλει να είναι ηλιακή και να επικαλείται το φως.

Ομάδα Ιδέα