“Φανταστικές σκάλες για αληθινά ρόδα”, 3ος χρόνος

Προβολή όλων

“Φανταστικές σκάλες για αληθινά ρόδα”

3ος Χρόνος

Πρακτικό σεμινάριο που βασίζεται στο σύστημα Στανισλάφσκι, με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Άρτεμη Γρύμπλα.

Λίγα λόγια για το σύστημα Στανισλάφσκι

“Ο ηθοποιός και συνιδρυτής του Θεάτρου της Μόσχας, Κονσταντίν Στανισλάφσκι, μετά από μια εμπειρία του πάνω στην σκηνή, που την θεώρησε ως απολυτό φυσικό και συναισθηματικό παίξιμο, αποφάσισε να κάνει κάτι για να μπορεί να φέρνει τον εαυτό του να δίνει σε κάθε παράσταση παρόμοιας έντασης ερμηνεία. Η έμπνευση ήρθε από στιγμές επί σκηνής που ο Στανισλάφσκι χρησιμοποίησε τις μνήμες του και μέσω των δικών του εμπειριών, προσπάθησε να φέρει τον εαυτό του στην ψυχοσύνθεση της στιγμής που απαιτούσε ο χαρακτήρας που ερμήνευε. Η εμπειρία μετουσιώθηκε σε θεωρία και ύστερα σε ασκήσεις και ολόκληρη σχολή. Η βασική αρχή είναι η χρησιμοποίηση της «συγκινησιακής/συναισθηματικής μνήμης» από τον ηθοποιό ώστε να ξυπνήσει το υποσυνείδητο. Αυτή βέβαια πρέπει να έρθει μετά από πλήρη κατανόηση των απαιτήσεων της στιγμής και του παρελθόντος του ρόλου ώστε η προσωπικότητα του εκάστοτε ηθοποιού να μην υπερκεράσει αυτή του χαρακτήρα αλλά να έρθουν σε απόλυτη αρμονία βρίσκοντας ο ηθοποιός στη ψυχή του, το παρελθόν του και το μυαλό του τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα φέρουν το πολυπόθητο, το φυσικό και αληθινό παίξιμο.”

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής με συνοδοιπόρο την Άρτεμη Γρύμπλα ξεκίνησαν πριν από δύο  θεατρικούς Χειμώνες στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα, ένα σεμινάριο με αφορμή το σύστημα Στανισλάφσκι και επιρροές από τον Βαχτάνγκοφ, τον Λι Στράσμπεργκ και την Στέλλα Άντλερ.

Μέσα από ποιητικούς αυτοσχεδιασμούς, σωματικές ασκήσεις, εσωτερικές διαδρομές και με αιρετική διάθεση,  ξεκίνησαν  ένα ταξίδι εξερεύνησης της ατομικής έκφρασης, δουλεύοντας με επιμονή για την ανακάλυψη των καλύτερων τρόπων να υπηρετούμε τις ιστορίες και τους χαρακτήρες πάνω στη θεατρική σκηνή.

Το διαρκές ερώτημα “Πως μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του” γίνεται και πάλι το επίκεντρο αυτού του τρίτου σεμιναριακού κύκλου.

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Άρτεμις Γρύμπλα αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τις διαδρομές που ανοίχτηκαν στους δύο προηγούμενους σεμιναριακούς κύκλους αλλά και να επανεκκινήσουν διαδρομές που υπήρξαν αποτελεσματικές, με σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας που αυτοσαρκάζεται, παίζει, διαβάζει ποιήματα, διαβάζει φιλοσοφία και μεγάλα κείμενα, γίνεται μικρό παιδί και σοβαρός ενήλικας, εξερευνά μεγάλους ρόλους, φτάνει στα άκρα κι ύστερα ξαναγυρνά και μαθαίνει πώς φτιάχνεις μία φανταστική σκάλα για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό.

Έναρξη: Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018
Διάρκεια: Νοέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019, κάθε Κυριακή 13:30 -17:00
Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα
Κόστος: 50 ευρώ / μήνα

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Η επιλογή θα γίνει από τα βιογραφικά.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]